Chcemy podzielić się z Państwem przepisem na słodkie, które może być alternatywą dla tradycyjnego sernika

 

Składniki na KORZENNY SKYRNIK BEZ PIECZENIA

 

Spód:

200 ciastek korzennych

50 g masła

 

Masa:

300 g skyru naturalnego

300 g skyru waniliowego

5 łyżeczek erytrytolu lub cukru

15 g żelatyny

70 ml ciepłej, przegotowanej wody

1 szklanka pokruszonych orzechów włoskich

1 sztuka granatu

 

Wykonanie:

1. Ciasteczka drobno posiekaj lub zmiksuj (można też pokruszyć w zamkniętym woreczku);  dodaj roztopione masło i ponownie zmiksuj.

Dno tortownicy o średnicy ok. 20 cm wyłóż papierem do pieczenia. Na dno wyłóż masę ciasteczkową i dokładnie uklep. Wstaw do lodówki na czas wyrabiania masy jogurtowej.

2. Żelatynę rozpuść w ciepłej przegotowanej wodzie i dokładnie wymieszaj do jej całkowitego rozpuszczenia.

3. Do miski przełóż jogurt skyr, słodzidło.  Dodaj rozpuszczoną żelatynę i całość dokładnie wymieszaj. Masę wylej na spód z ciastek korzennych i wyrównaj.

4. Wstaw skyrnik do lodówki aż do stężenia masy. Wierzch posyp orzechami i udekoruj nasionami granatu.

 

Smacznego!

 

Opracowanie: Iga Iżycka – dietetyk kliniczny