Chcemy podzielić się z Państwem przepisem na słodkie, które może być alternatywą dla tradycyjnego sernika
Składniki na KORZENNY SKYRNIK BEZ PIECZENIA
Spód:
200 ciastek korzennych
50 g masła
Masa:
300 g skyru naturalnego
300 g skyru waniliowego
5 łyżeczek erytrytolu lub cukru
15 g żelatyny
70 ml ciepłej, przegotowanej wody
1 szklanka pokruszonych orzechów włoskich
1 sztuka granatu
Wykonanie:
1. Ciasteczka drobno posiekaj lub zmiksuj (można też pokruszyć w zamkniętym woreczku); dodaj roztopione masło i ponownie zmiksuj.
Dno tortownicy o średnicy ok. 20 cm wyłóż papierem do pieczenia. Na dno wyłóż masę ciasteczkową i dokładnie uklep. Wstaw do lodówki na czas wyrabiania masy jogurtowej.
2. Żelatynę rozpuść w ciepłej przegotowanej wodzie i dokładnie wymieszaj do jej całkowitego rozpuszczenia.
3. Do miski przełóż jogurt skyr, słodzidło. Dodaj rozpuszczoną żelatynę i całość dokładnie wymieszaj. Masę wylej na spód z ciastek korzennych i wyrównaj.
4. Wstaw skyrnik do lodówki aż do stężenia masy. Wierzch posyp orzechami i udekoruj nasionami granatu.
Smacznego!
Opracowanie: Iga Iżycka – dietetyk kliniczny
Zostaw komentarz